
Kalafuna na prase
Naprosto nezbytnou surovinou kterou každý řezník na domácí zabijačce potřebuje je kalafuna na prase ( někdy také označovaná jako smola na prase) . Jakmile se totiž čuník porazí a navalí do necek, přichází její čas. Právě díky ní se veškeré štětiny z vepřové kůže dostávají jednoduše ( tedy relativně jednoduše) pryč, Samotná kalafuna, ač na první pohled vypadá jako chemikálie, je přírodní produkt. Jedná se o vyčištěnou a upravenou smolu z borovice, umletou na jemný bílý prášek.
Při normální pokojové teplotě je kalafuna jemný bílý prášek, který ale své vítanosti velmi rychle změní po styku z horkou vodou. V horkém stavu pak reaguje jako silná kyselina, a i to napomáhá velmi efektivnímu odstraňování štětin z kůže vepřů. Tady už přijdou na řadu i další nástroje – řetězy, zvonky, při čištění i ostrý řeznický nůž nebo plynový hořák na opalování zapomenutých štětitn z kůže vepře.
Prase je potřeba kalafunou pořádně posypat, aby se štětiny spojily smolou a šly dobře očistit.
Neštří se, smol tady šetří čas i práci při čištění prasete
Horká voda a kalafuna jde k sobě, odtud ty fotky kde se od necek s čuníkem páří
Řetízky jsou nástroj, který při čištění přijde na řadu, čistí vepřovou kůži z toho nejhrubšího
Zbytek pak dodělají řeznické zvonky a ostrý řeznický nůž. Prase musí být čisté
Už visícího čuníka pak dočistíme plynovým hořákem. Na kůži by neměly zůstat řádné štětiny
Neštří se, smol tady šetří čas i práci při čištění prasete
Horká voda a kalafuna jde k sobě, odtud ty fotky kde se od necek s čuníkem páří
Řetízky jsou nástroj, který při čištění přijde na řadu, čistí vepřovou kůži z toho nejhrubšího
Zbytek pak dodělají řeznické zvonky a ostrý řeznický nůž. Prase musí být čisté
Už visícího čuníka pak dočistíme plynovým hořákem. Na kůži by neměly zůstat řádné štětiny
Horká voda a kalafuna jde k sobě, odtud ty fotky kde se od necek s čuníkem páří
Řetízky jsou nástroj, který při čištění přijde na řadu, čistí vepřovou kůži z toho nejhrubšího
Zbytek pak dodělají řeznické zvonky a ostrý řeznický nůž. Prase musí být čisté
Už visícího čuníka pak dočistíme plynovým hořákem. Na kůži by neměly zůstat řádné štětiny
Neštří se, smol tady šetří čas i práci při čištění prasete
Horká voda a kalafuna jde k sobě, odtud ty fotky kde se od necek s čuníkem páří
Řetízky jsou nástroj, který při čištění přijde na řadu, čistí vepřovou kůži z toho nejhrubšího
Zbytek pak dodělají řeznické zvonky a ostrý řeznický nůž. Prase musí být čisté
Už visícího čuníka pak dočistíme plynovým hořákem. Na kůži by neměly zůstat řádné štětiny
Recepty na vepřové
- Vepřový guláš z plecka
- Poctivý domácí guláš
- Vepřové na houbách
- Vepřové v mrkvi
- Kapusta dušená s vepřovým masem
- Vepřová játra jako minutka
- Čína z vepřového masa - nejlepší recept
- Vepřová krkovice - nejlepší recept - pěkně postaru
- Domácí paštika ve skleničkách
- Vepřový guláš
- Karbanátky z mletého masa
- Nejlepší pečené vepřové koleno
- Vepřové ve vlastní šťávě
- Sekaná od babičky
- Roštěná z vepřového masa
- Vepřové na žampionech
- Katův šleh - nejlepší recept