Archiv článků

01.05.2019 11:29
Přemýšleli jste někdy nad tím, co to vlastně uzení je, co všechno obnáší, na co přesně se používá a kdo ho vymyslel? V dnešním článku najdete nejen odpovědi na všechny tyto otázky, ale určitě se dozvíte i další nové informace, které jste doteď o uzení ani netušili. Vezmeme to ale hezky...
22.03.2019 18:45
Už máte plány na sobotu ? Co takhe pravá Moravská zabíjačka  ? Od jednoho z fanoušků jsme dostali tip na dost slušnou akci pořádnou blízko Dubu nad Moravou Zabijačka se bude konat 23.3.2019 - Zahájení je v 6:00 Zabíjíme dvě prasata v jeden den. Po celou dobu bude k dispozici točené pivo...
17.12.2018 18:51
Ne, opravdu jsme se nezbláznili, jak by se podle titulku mohlo na první pohled zdát.  Když děláte vepřové ve vlastní šťávě, jde hlavně o čistotu a dodržení teploty.  Té správné a po dostatečně dlouhou dobu. Když ale děláte tu samou věc už po padesáté po sobě, napadají Vás v hlavě...
10.12.2018 19:06
Nejsme řezníci a nože které používáme by se tady daly hodnotit spíš jako kuchyňské než jako čistě řeznické nože. Určitě toho nakrájí víc v kuchyni při běžném provozu než při porcování vepřových půlek. Jenže stejně je používáme. Důvod je jediný – prostě fungují líp. Vždycky mi udivovalo...
17.11.2018 12:55
Vepřové domácí škvarky. Asi nic tak snadno nedokáže navodit dojem něčeho domácího, poctivě udělaného, po staru a dobře.  Asi i proto se dnes prodává úplně běžně v řeznictví vepřové hřbetní sádlo.  To opravdu k ničemu jinému než škvaření sádla a škvarků potřeba není.  I...
08.11.2018 16:33
Nejobvyklejší postup zpracování sádla z každé zabijačky je u nás nepochybně škvaření vepřového sádla a výroba škvarků. Nějaké hřbetní sádlo se spotřebuje i do výroby domácích klobás nebo jiných uzenin.  A pak samozřejmě trochu upozaděné a pozapomenutý – uzený špek.  On vypadá docela...
24.10.2018 11:24
Jakmile se trochu na začátku podzimu zkazí počasí, člověk hned myslí na zabijačku J Teda na zabijačku, spíš na něco dobrého z ní. A shodou okolností jsme měli na víkend půjčenou novou elektrickou udírnu, ve které jsme si něco chtěli vyzkoušet. A protože to byla nenadálá akce, neměli jsme...
20.12.2017 22:57
Může se zdát, že na škvaření vepřového sádla není nic co by se mohlo pokazit. Ono to vypadá vždycky hrozně jednoduše, sádlo do hrnce, vyškvařit a hotovo. Realita je ale trochu někde jinde.  To, co na domácí zabijačce vypadá jako zcela nahodilé pobíhání lidí kolem hrnce se sádlem je většinou...
08.12.2017 12:16
Zpracovat nějak rychle a najednou vepřové maso z porážky čuníka asi rozumně nejde -  tedy pokud nemáte početné hladové příbuzenstvo.  Mrazák je v dnešní době jasnou volbou, dřív to byla výroba domácích klobás ( viz článek Klobásy recepty a domácí výroba), trochu se ale zapomíná...
08.11.2017 18:22
Časem zjistíte určitě sami, že vepřový bůček tvoří docela zásadní část prasete. Alespoň to tedy tak vypadá když se člověk koukne do mrazáku. Balíčku na kterých jsou nápisy kotlety, panenka nebo plecko rychle ubývá, ale bůčku je pořád dost a dost.  Množství jídel, které můžete zkusit...
Záznamy: 1 - 10 ze 112
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>